fbpx
Suri Medical black

Fül-Orr-Gégészet

DR. TINKU DÓRA

FÜL-ORR GÉGÉSZ SZAKORVOS, GYERMEK FÜL-ORR-GÉGÉSZ SZAKORVOS, AUDIOLÓGUS SZAKORVOS,
SZOMNOLÓGIÁBAN (ALVÁSDIAGNOSZTIKÁBAN) JÁRTAS

Diplomámat 2007-ben Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem. 2012-ben Fül-Orr-Gégegyógyászatból, 2015-ben Csecsemő- és Gyermek Fül-Orr-Gégegyógyászatból szereztem szakvizsgát. 2023-ban Audiológia szakvizsgát tettem.

Képzésem részeként 2010-ben egy év gyakorlatot töltöttem a Lund-Malmöi Egyetemi Klinika Fül-Orr-Gégészeti és Audiológiai Osztályán Svédországban.

2008-2017 között a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályán dolgozhattam, majd 2021-2023 között a Semmelweis Egyetem Gyermekklinika Arcrekonstrukciós Centrumában dolgoztam Csecsemő- és Gyermek Fül-Orr-Gégészként.

A Heim Pál Gyermekkórház Alváslaborjának munkatársaként 2008-ban kezdtem foglalkozni alvásdiagnosztikával, Szomnológiai képzésemet 2018-ban az MH Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laborjában folytattam.

A Csecsemő- és Gyermek Fül-Orr-Gégészeti ellátáson kívül érdeklődési területeim közé tartozik a Fej-Nyaki régió fejlődési rendellenességeivel született gyermekek komplex kivizsgálása és kezelése, a légzésfüggő alvászavarok kivizsgálása és terápiája és a gyermekkori hallászavarok diagnosztikája.

Sok szeretettel várom már újszülött kortól meglévő és leendő pácienseimet a Suri Fogtündér és Medical Orvosi Központban!

Dr. Tinku Dóra

Suri Medical black

Csecsemő és gyermek fül-orr-gégészet

FÜL-ORR-GÉGÉSZETI SZAKRENDELÉSRE CSECSEMŐ KORTÓL 18 ÉVES KORIG TUDJUK FOGADNI PÁCIENSEINKET!

A gyermekkori fül-orr-gégészeti betegségek típusai és előfordulási gyakorisága eltér a felnőttkorban jellemző megbetegedésektől. A gyermekkorra jellemző kórképek, fejlődési eltérések, a betegségek lefolyására jellemző jellegzetességek ismeretét, a megfelelő vizsgálati típusok megválasztását, a gyerekekre fókuszált kommunikációt és a bizonyítékon alapuló kezelést fontosnak tartom a gyermekek ellátásában.

Milyen megbetegedések esetén forduljunk Fül-Orr-Gégészhez?

A leggyakoribbak a felső légút fertőzéses megbetegedései, amelyek többnyire vírusos eredetűek, de előfordulhat bakteriális gyulladás is. A mindennapokban ezeknek a betegségeknek az elkülönítése, antibiotikum szedés szükségességének megítélése miatt fordulnak legtöbben gyermekükkel orvoshoz. Az immunrendszer éretlensége mellett a fülkürt életkorilag jellemző funkcionális eltérései is hajlamosítják a gyermekeket középfülgyulladás kialakulására, melynek vizsgálata, elkülönítése és kezelése szintén fontos feladatunk. Gyakran visszatérő panaszok esetén keressük az esetlegesen hajlamosító anatómiai vagy veleszületett rendellenességeket, társbetegségeket is (például allergia, reflux betegség) a megfelelő kezelési stratégia kialakítása céljából.

Heveny kórképek esetén ajánlott...

Korszerű vizsgálati eszközeinkkel történő vizsgálatok

Az orrüregek, az orrgarat, algarati régió, gége megítélésére is szükség lehet, fejlődési vagy későbbiekben kialakult rendellenességek megítélése céljából. Gyermekkorban a vizsgálatot vékony, hajlékony endoszkóppal (fiberoendoszkóp) végezzük, amely altatás nélkül is gyors, fájdalommentes és biztonságos lehetőséget ad az egyébként nem vizualizálható régiók megítélésére.

Gyermekkori hallás panaszok

A gyermekkori halláspanaszok kivizsgálása során először mindig tájékozódunk a hajlamosító tényezőkről, ezért a várandósság, születés és azt követő időszak eseményeiről, a vizsgálatot megelőző betegségekről, kezelésekről kérdezzük meg a szülőt részletesen. Amennyiben történt már korábban orvosi vizsgálat vagy kezelés, logopédiai, gyógypedagógiai vizsgálaton is részt vettek, az annak eredményéről szóló írásos tájékoztatót, a korábbi hallásvizsgálat, szűrő vizsgálatok (újszülött-kori és védőnői hallásszűrés) eredményeit célszerű elhozni magukkal. A családban előforduló, a hallást is érintő betegségek ismerete is fontos lehet, érdemes a hallókészüléket viselő vagy korábban fülműtéten átesett közeli rokonok megkérdezése betegségükről.

Fül eszközös vizsgálata

Következő lépésként elengedhetetlen a fül eszközös vizsgálata a hangvezetési zavarok felismerése céljából. Ennek hiányában nem értékelhető a hallásvizsgálat eredménye. Amennyiben a külső hallójáratban fülzsír halmozódott fel, annak eltávolítása szükséges bármely hallásvizsgálatot megelőzően. A hallójárat egyéb megbetegedései is befolyásolják a hallásvizsgálat elvégezhetőségét, mely elvégezhetőságáről és típusáról minden esetben hallás-diagnosztikában képzett szakorvos dönt.

Suri Medical black

Audiológia

Hallásvizsgálati konzultáció esetében csecsemőkortól tudjuk fogadni pácienseinket!

Rendelőnkben jelenleg hallásvizsgálati konzultáció érhető el. Amennyiben a konzultáció alapján további vizsgálatok szükségessége merül fel a doktornő megfelelő irányba továbbítja gyermekét.

Objektív, eszközös vizsgálatokra jelenleg rendelőnkben márciustól lesz lehetőség!

Hallás eszközös vizsgálata

A hallás eszközös vizsgálata megfelelően csendes környezetet, kalibrált eszközöket és tapasztalt vizsgáló szakembert igénylő összetett feladat. Általában több, különböző mérés eredményét összegezzük a tünetekkel és a fül-orr-gégészeti vizsgálat eredményével. A legfontosabb feladata a halláscsökkenés mértékének és típusának meghatározása. Ez utóbbi lehet a hangvezető rendszer zavara vagy a belsőfül, esetleg hallóideg megbetegedéséből adódó probléma, esetleg a kettő kombinációja, ami befolyásolja a szükséges kezelési stratégiát és lehetőségeket.

Mikortól és milyen eszközökkel végezhetőek el az objektív hallásvizsgálatok?

Az objektív hallásvizsgálatok már újszülött-kortól elvégezhetők, ezek értékelése nem függ a gyermek visszajelzésétől, hanginger hatására kiváltódó élettani jelenségeket (reflex, hang vagy elektromos agyi tevékenység) regisztrálunk. Nagyon érzékeny és megbízható tesztek, viszont minden apró zaj, mozgás, vagy a fül enyhe eltérései is akadályozzák a vizsgálat eredményességét, ezért alvó, vagy csendes, mozdulatlan, relaxált állapotban végezhetők csak el, amely gyakran időigényessé teszik a mérést és kevés helyen elérhetők az elvégzésükhöz szükséges feltételek. Ezekből a tesztekből léteznek már szűrő jellegű, gyorsan kivitelezhető vizsgálatra alkalmas eszközök is (például az újszülöttkori hallásszűrésben kötelezően használt szűrő BERA vagy otoakusztikus emisszió), amelyek nagy mértékben segíthetik munkánkat a megkésett beszédfejlődés okainak keresése során is. Céljuk a belsőfül és hallóideg működési zavarainak objektív kizárása, csecsemő- és óvodás korú gyerekek kivizsgálása során, illetve a diagnózis objektív megerősítése az idősebb korosztály esetében is, de a középfül és külső hallójárat megbetegedései esetén nem értékelhetők megfelelően.

A középfül megbetegedései és kivizsgálása

A középfül betegségeinek kivizsgálásakor gyakran végzett eszközös vizsgálat a tympanometria. Ennek során a hallójáratot egy kis szilikon dugóval elzárjuk és a nyomást változtatjuk a hallójáratban. Fájdalmatlan, gyors és objektív teszt. Fontos azonban tudni, hogy ez nem hallásvizsgálat, a középfülben uralkodó nyomásviszonyok mérésére alkalmas, differenciáldiagnosztikai szerepe van, illetve a fülkürt működésének követésére használható.

Mikortól és milyen eszközökkel végezhetőek el a szubjektív hallásvizsgálatok?

A hallásvizsgálatok másik nagy csoportját képezik a szubjektív tesztek, ahol a gyermek visszajelzi, hogy hallotta-e a vizsgáló hangot. Ez a vizsgálat a halláson kívül a feladat megértésétől, az együttműködésről és koncentrációról is információt biztosít, de eredménye és kivitelezhetősége nagyban függ a vizsgálat gyermek aktuális teljesítményétől. 3-4 éves kortól már lehetőség van játékos formában végzett hallásküszöb mérésre (játékaudiometria). A vizsgálatot gyermekek vizsgálatában tapasztalt szakember (szurdopedagógus) jelenlétében végzi. 6 éves kortól már a felnőttek vizsgálatára használt hallásküszöb mérés is kivitelezhető általában. Ennek a vizsgálatnak előnye, hogy lehetőséget biztosít a hangvezetési és belsőfül eredetű zavarok elkülönítésében, amelyre az objektív tesztek önmagukban nem alkalmasak.

Suri Medical black

Szomnológia – Alvászavar

Alvás,- és légzészavar konzultáció esetében csecsemőkortól tudjuk fogadni pácienseinket!

Rendelőnkben jelenleg alvás,- és légzészavar esetén konzultáció érhető el. Amennyiben a konzultáció alapján további vizsgálatok szükségessége merül fel a doktornő megfelelő irányba továbbítja gyermekét.
Objektív, eszközös vizsgálatokra jelenleg rendelőnkben nyártól lesz lehetőség!

Gyermekkori alvászavarok

A gyermekkori horkolás, viselkedési- és alvászavarok gyakorisága jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedben. Ezeknek a hátterében szervi eltérésként gyakran valamilyen felső légúti elzáródás áll. Gyermekkorban leggyakrabban az orr és garatmandulák megnagyobbodása az ok, de allergiás orrkagyló duzzanat, krónikus orrmelléküreg gyulladás, a középarc fejlődési rendellenességei, anatómiai sajátosságai, a nyelvgyöki mandula megnagyobbodása vagy a nyelvgyök hátraesése is állhat.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A diagnosztika részét képezi emiatt a fül-orr-gégészeti vizsgálat, azt megelőzően pedig egy részletes megbeszélés a szülő által észlelt tünetekről, kórelőzményről, amely segítséget jelent annak eldöntésében, milyen típusú alvászavart keresünk, milyen további kivizsgálást tervezzünk.

Korszerű diagnosztika

A korszerű diagnosztika részét képezi obstruktív alvási apnoe szindróma gyanúja esetén a kórkép objektív megerősítése és súlyossági fokának meghatározása, amelyre éjszakai poligráfiával vagy poliszomnográfiával történik. A hordozható poligráf alkalmas jól kooperáló gyerekek otthoni szűrővizsgálatára is, elegendő lehet egyebekben egészséges gyermekek kivizsgálására.

Éjszakai poliszomnográfia javasolt intézményi körülmények között szakasszintens segítségével, ha valamely, a légzést vagy alvást befolyásoló egyéb társbetegség ismert, súlyos fokú alvászavarra utaló tüneteket tapasztalunk, egyéb alvászavarok esetében differenciáldiagnosztikai céllal végzett vizsgálatoknál, illetve csecsemő-kisded korban.

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

+36 30 1630 000
+36 24 260 260
+36 1 886 6900
bejelentkezes@surimedical.hu

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.

Kedves Pácienseink!

Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy rendelőnkben néhány tételt érintő áremelés lesz február 1-től.

A mindennapjainkban érezhető általános infláció, a fogyóeszköz- és a rezsiköltségek emelkedése mellett szeretnénk lépést tartani a folyamatosan emelkedő bérigényekkel, hogy ezzel megtarthassuk jól képzett és megbízható munkatársainkat és továbbra is minőségi kiszolgálásban tudjuk Önöket részesíteni!

Köszönjük megértésüket!

Tisztelettel,

Suri Fogtündér és Medical Orvosi Központ