fbpx
Suri Medical black

Csecsemő és gyermek fül-orr-gégészet

FÜL-ORR-GÉGÉSZETI SZAKRENDELÉSRE CSECSEMŐ KORTÓL 18 ÉVES KORIG TUDJUK FOGADNI PÁCIENSEINKET!

A gyermekkori fül-orr-gégészeti betegségek típusai és előfordulási gyakorisága eltér a felnőttkorban jellemző megbetegedésektől. A gyermekkorra jellemző kórképek, fejlődési eltérések, a betegségek lefolyására jellemző jellegzetességek ismeretét, a megfelelő vizsgálati típusok megválasztását, a gyerekekre fókuszált kommunikációt és a bizonyítékon alapuló kezelést fontosnak tartom a gyermekek ellátásában.

Milyen megbetegedések esetén forduljunk Fül-Orr-Gégészhez?

A leggyakoribbak a felső légút fertőzéses megbetegedései, amelyek többnyire vírusos eredetűek, de előfordulhat bakteriális gyulladás is. A mindennapokban ezeknek a betegségeknek az elkülönítése, antibiotikum szedés szükségességének megítélése miatt fordulnak legtöbben gyermekükkel orvoshoz. Az immunrendszer éretlensége mellett a fülkürt életkorilag jellemző funkcionális eltérései is hajlamosítják a gyermekeket középfülgyulladás kialakulására, melynek vizsgálata, elkülönítése és kezelése szintén fontos feladatunk. Gyakran visszatérő panaszok esetén keressük az esetlegesen hajlamosító anatómiai vagy veleszületett rendellenességeket, társbetegségeket is (például allergia, reflux betegség) a megfelelő kezelési stratégia kialakítása céljából.

Heveny kórképek esetén ajánlott...

Korszerű vizsgálati eszközeinkkel történő vizsgálatok

Az orrüregek, az orrgarat, algarati régió, gége megítélésére is szükség lehet, fejlődési vagy későbbiekben kialakult rendellenességek megítélése céljából. Gyermekkorban a vizsgálatot vékony, hajlékony endoszkóppal (fiberoendoszkóp) végezzük, amely altatás nélkül is gyors, fájdalommentes és biztonságos lehetőséget ad az egyébként nem vizualizálható régiók megítélésére.

Gyermekkori hallás panaszok

A gyermekkori halláspanaszok kivizsgálása során először mindig tájékozódunk a hajlamosító tényezőkről, ezért a várandósság, születés és azt követő időszak eseményeiről, a vizsgálatot megelőző betegségekről, kezelésekről kérdezzük meg a szülőt részletesen. Amennyiben történt már korábban orvosi vizsgálat vagy kezelés, logopédiai, gyógypedagógiai vizsgálaton is részt vettek, az annak eredményéről szóló írásos tájékoztatót, a korábbi hallásvizsgálat, szűrő vizsgálatok (újszülött-kori és védőnői hallásszűrés) eredményeit célszerű elhozni magukkal. A családban előforduló, a hallást is érintő betegségek ismerete is fontos lehet, érdemes a hallókészüléket viselő vagy korábban fülműtéten átesett közeli rokonok megkérdezése betegségükről.

Fül eszközös vizsgálata

Következő lépésként elengedhetetlen a fül eszközös vizsgálata a hangvezetési zavarok felismerése céljából. Ennek hiányában nem értékelhető a hallásvizsgálat eredménye. Amennyiben a külső hallójáratban fülzsír halmozódott fel, annak eltávolítása szükséges bármely hallásvizsgálatot megelőzően. A hallójárat egyéb megbetegedései is befolyásolják a hallásvizsgálat elvégezhetőségét, mely elvégezhetőságáről és típusáról minden esetben hallás-diagnosztikában képzett szakorvos dönt.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.