fbpx
Suri Medical black

Audiológia

Hallásvizsgálati konzultáció és audiológiai vizsgálat esetében csecsemőkortól tudjuk fogadni pácienseinket!

Rendelőnkben jelenleg felnőttek részére csak hallásvizsgálati konzultáció érhető el. Amennyiben a konzultáció alapján további audiológiai vizsgálatok szükségessége merül fel a doktornő megfelelő irányba továbbítja Önöket.

A konzultáció és fül-orr-gégészeti vizsgálat eredménye alapján minden páciensünk esetében egyéni audiológiai kivizsgálási javaslatot teszünk.
Objektív vizsgálatok közül jelenleg otoakusztikus emisszió (a belső fül érzéksejtjeinek működését mérő vizsgálat) és tympanometria (a középfül nyomásviszonyairól tájékoztató vizsgálat) elérhető.

Újszülöttkori hallásszűrés elvégzésére előírt agytörzsi akusztikus kiváltott válasz vizsgálatot (BERA) jelenleg nem végzünk.
Felnőttek és nagyobb gyermekek vizsgálatára alkalmas szubjektív teszt,  tisztahang küszöbaudiometria későbbiekben lesz elérhető.
A hallásvizsgálati típusokról, a kivizsgálás menetéről részletesebben a leírásban tájékozódhatnak.

Hallás eszközös vizsgálata

A hallás eszközös vizsgálata megfelelően csendes környezetet, kalibrált eszközöket és tapasztalt vizsgáló szakembert igénylő összetett feladat. Általában több, különböző mérés eredményét összegezzük a tünetekkel és a fül-orr-gégészeti vizsgálat eredményével. A legfontosabb feladata a halláscsökkenés mértékének és típusának meghatározása. Ez utóbbi lehet a hangvezető rendszer zavara vagy a belsőfül, esetleg hallóideg megbetegedéséből adódó probléma, esetleg a kettő kombinációja, ami befolyásolja a szükséges kezelési stratégiát és lehetőségeket.

Mikortól és milyen eszközökkel végezhetőek el az objektív hallásvizsgálatok?

Az objektív hallásvizsgálatok már újszülött-kortól elvégezhetők, ezek értékelése nem függ a gyermek visszajelzésétől, hanginger hatására kiváltódó élettani jelenségeket (reflex, hang vagy elektromos agyi tevékenység) regisztrálunk. Nagyon érzékeny és megbízható tesztek, viszont minden apró zaj, mozgás, vagy a fül enyhe eltérései is akadályozzák a vizsgálat eredményességét, ezért alvó, vagy csendes, mozdulatlan, relaxált állapotban végezhetők csak el, amely gyakran időigényessé teszik a mérést és kevés helyen elérhetők az elvégzésükhöz szükséges feltételek. Ezekből a tesztekből léteznek már szűrő jellegű, gyorsan kivitelezhető vizsgálatra alkalmas eszközök is (például az újszülöttkori hallásszűrésben kötelezően használt szűrő BERA vagy otoakusztikus emisszió), amelyek nagy mértékben segíthetik munkánkat a megkésett beszédfejlődés okainak keresése során is. Céljuk a belsőfül és hallóideg működési zavarainak objektív kizárása, csecsemő- és óvodás korú gyerekek kivizsgálása során, illetve a diagnózis objektív megerősítése az idősebb korosztály esetében is, de a középfül és külső hallójárat megbetegedései esetén nem értékelhetők megfelelően.

A középfül megbetegedései és kivizsgálása

A középfül betegségeinek kivizsgálásakor gyakran végzett eszközös vizsgálat a tympanometria. Ennek során a hallójáratot egy kis szilikon dugóval elzárjuk és a nyomást változtatjuk a hallójáratban. Fájdalmatlan, gyors és objektív teszt. Fontos azonban tudni, hogy ez nem hallásvizsgálat, a középfülben uralkodó nyomásviszonyok mérésére alkalmas, differenciáldiagnosztikai szerepe van, illetve a fülkürt működésének követésére használható.

Mikortól és milyen eszközökkel végezhetőek el a szubjektív hallásvizsgálatok?

A hallásvizsgálatok másik nagy csoportját képezik a szubjektív tesztek, ahol a gyermek visszajelzi, hogy hallotta-e a vizsgáló hangot. Ez a vizsgálat a halláson kívül a feladat megértésétől, az együttműködésről és koncentrációról is információt biztosít, de eredménye és kivitelezhetősége nagyban függ a vizsgálat gyermek aktuális teljesítményétől. 3-4 éves kortól már lehetőség van játékos formában végzett hallásküszöb mérésre (játékaudiometria). A vizsgálatot gyermekek vizsgálatában tapasztalt szakember (szurdopedagógus) jelenlétében végzi. 6 éves kortól már a felnőttek vizsgálatára használt hallásküszöb mérés is kivitelezhető általában. Ennek a vizsgálatnak előnye, hogy lehetőséget biztosít a hangvezetési és belsőfül eredetű zavarok elkülönítésében, amelyre az objektív tesztek önmagukban nem alkalmasak.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.