fbpx
Suri Medical black

Audiológia

Hallásvizsgálati konzultáció esetében csecsemőkortól tudjuk fogadni pácienseinket!

Rendelőnkben jelenleg hallásvizsgálati konzultáció érhető el. Amennyiben a konzultáció alapján további vizsgálatok szükségessége merül fel a doktornő megfelelő irányba továbbítja gyermekét.

Objektív, eszközös vizsgálatokra jelenleg rendelőnkben márciustól lesz lehetőség!

Hallás eszközös vizsgálata

A hallás eszközös vizsgálata megfelelően csendes környezetet, kalibrált eszközöket és tapasztalt vizsgáló szakembert igénylő összetett feladat. Általában több, különböző mérés eredményét összegezzük a tünetekkel és a fül-orr-gégészeti vizsgálat eredményével. A legfontosabb feladata a halláscsökkenés mértékének és típusának meghatározása. Ez utóbbi lehet a hangvezető rendszer zavara vagy a belsőfül, esetleg hallóideg megbetegedéséből adódó probléma, esetleg a kettő kombinációja, ami befolyásolja a szükséges kezelési stratégiát és lehetőségeket.

Mikortól és milyen eszközökkel végezhetőek el az objektív hallásvizsgálatok?

Az objektív hallásvizsgálatok már újszülött-kortól elvégezhetők, ezek értékelése nem függ a gyermek visszajelzésétől, hanginger hatására kiváltódó élettani jelenségeket (reflex, hang vagy elektromos agyi tevékenység) regisztrálunk. Nagyon érzékeny és megbízható tesztek, viszont minden apró zaj, mozgás, vagy a fül enyhe eltérései is akadályozzák a vizsgálat eredményességét, ezért alvó, vagy csendes, mozdulatlan, relaxált állapotban végezhetők csak el, amely gyakran időigényessé teszik a mérést és kevés helyen elérhetők az elvégzésükhöz szükséges feltételek. Ezekből a tesztekből léteznek már szűrő jellegű, gyorsan kivitelezhető vizsgálatra alkalmas eszközök is (például az újszülöttkori hallásszűrésben kötelezően használt szűrő BERA vagy otoakusztikus emisszió), amelyek nagy mértékben segíthetik munkánkat a megkésett beszédfejlődés okainak keresése során is. Céljuk a belsőfül és hallóideg működési zavarainak objektív kizárása, csecsemő- és óvodás korú gyerekek kivizsgálása során, illetve a diagnózis objektív megerősítése az idősebb korosztály esetében is, de a középfül és külső hallójárat megbetegedései esetén nem értékelhetők megfelelően.

A középfül megbetegedései és kivizsgálása

A középfül betegségeinek kivizsgálásakor gyakran végzett eszközös vizsgálat a tympanometria. Ennek során a hallójáratot egy kis szilikon dugóval elzárjuk és a nyomást változtatjuk a hallójáratban. Fájdalmatlan, gyors és objektív teszt. Fontos azonban tudni, hogy ez nem hallásvizsgálat, a középfülben uralkodó nyomásviszonyok mérésére alkalmas, differenciáldiagnosztikai szerepe van, illetve a fülkürt működésének követésére használható.

Mikortól és milyen eszközökkel végezhetőek el a szubjektív hallásvizsgálatok?

A hallásvizsgálatok másik nagy csoportját képezik a szubjektív tesztek, ahol a gyermek visszajelzi, hogy hallotta-e a vizsgáló hangot. Ez a vizsgálat a halláson kívül a feladat megértésétől, az együttműködésről és koncentrációról is információt biztosít, de eredménye és kivitelezhetősége nagyban függ a vizsgálat gyermek aktuális teljesítményétől. 3-4 éves kortól már lehetőség van játékos formában végzett hallásküszöb mérésre (játékaudiometria). A vizsgálatot gyermekek vizsgálatában tapasztalt szakember (szurdopedagógus) jelenlétében végzi. 6 éves kortól már a felnőttek vizsgálatára használt hallásküszöb mérés is kivitelezhető általában. Ennek a vizsgálatnak előnye, hogy lehetőséget biztosít a hangvezetési és belsőfül eredetű zavarok elkülönítésében, amelyre az objektív tesztek önmagukban nem alkalmasak.

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

+36 30 1630 000
+36 24 260 260
+36 1 886 6900
bejelentkezes@surimedical.hu

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.

Kedves Pácienseink!

Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy rendelőnkben néhány tételt érintő áremelés lesz február 1-től.

A mindennapjainkban érezhető általános infláció, a fogyóeszköz- és a rezsiköltségek emelkedése mellett szeretnénk lépést tartani a folyamatosan emelkedő bérigényekkel, hogy ezzel megtarthassuk jól képzett és megbízható munkatársainkat és továbbra is minőségi kiszolgálásban tudjuk Önöket részesíteni!

Köszönjük megértésüket!

Tisztelettel,

Suri Fogtündér és Medical Orvosi Központ