fbpx
Suri Medical black

Urológia

DR. DÉR JÁNOS

UROLÓGUS SZAKORVOS

Orvosi diplomámat 2012-ben szereztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Pályámat a Szent János Kórház Urológia Osztályán kezdtem, majd 2014. óta az ország egyik legelismertebb urológiai osztályán, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban dolgozom. Urológia szakvizsgát 2018-ban szereztem. Tagja vagyok az Európai Urológiai Társaságnak (EAU) és a Magyar Urológiai Társaságnak (MUT). Több budapesti magánrendelőben jelenleg is dolgozom.

Mikor hallgató koromban megismerkedtem az urológiával, magával ragadott a szakma sokszínűsége, hiszen a páciens panaszai mögött megbúvó kóroki tényezőket az egyik legszélesebb eszköztárral tudjuk megszűntetni. Egyszerre találkozhatunk a klasszikus nyílt műtétek mellett a laparoscopos (és robot asszisztált), a mikrosebészeti- és egészen más szemléletmódú felső és alsó húgyutak endoscopos műtéteinek sokaságával, melyek mellett a testen kívüli lökéshullám terápia (ESWL) is említést érdemel.

Azok közé a szerencsés emberek közé tartozom, akik munkájuk során a legkülönfélébb kórképekkel találkozhat, azonban ezek mellett mégis a veseköves betegek felé irányul a figyelmem.

Fontosnak tartom a teljeskörű betegtájékoztatást és azt, hogy pácienseimet a legfrissebb szakmai ajánlások szerint lássam el. Célom, olyan bizalmi kör kialakítása pácienseimmel, ahol őszintén megnyílhatnak, ezáltal személyre szabott kezelést tudjak nyújtani számukra.

Szakterületem:

Szabadidőmet legszívesebben a családommal töltöm, Dunaharasztiban élek a feleségemmel és két kislányommal.

Dr. Dér János

Mivel foglalkozik az urológus?

Az urológia a vesék, vesevezetékek, a húgyhólyag, a húgycső, tehát a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer, illetve férfiak esetében a herék, mellékherék, a prosztata, az ondóvezeték és ondóhólyag, valamint a hímvessző betegségeivel foglalkozó terület.
A női páciensek általában vizelettartási problémák, gyakori vizelési inger, alhasi vagy vesetáji fájdalom, fájdalommal járó vizelés, véres vizelet miatt keresnek fel urológust.

Az urológiai vizsgálat menete

Az urológiai vizsgálatok alapvetően nem járnak fájdalommal. A kórelőzmény felvétele után általános fizikális vizsgálatot végzünk, ami kiterjed férfiaknál a nemi szervek, a herék, a mellékherék, a hímvessző vizsgálatára, illetve a prosztata rektális vizsgálatára is. Szükség esetén laboratóriumi vizsgálat követi ezt. Általánosan, a panaszok függvényében csinálunk még célzott hólyag-, prosztata-, veseultrahangot, illetve esetenként a herezacskó ultrahangvizsgálatát is. Legtöbb esetben megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a panaszok teljes mértékben megszűnnek.

Mit vizsgál az urológus?

Az urológus a következő szerveket vizsgálja:

Milyen tünetekkel forduljak urológushoz?

Az alábbi tünetek esetén javasolt urológus szakorvos felkeresése:

Nők és Férfiak esetében:

Férfiak esetén:

Leggyakoribb urológiai vizsgálatok

• Vizeletürítési és vizelettárolási panaszok kivizsgálása
• Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta problémák kivizsgálása
• Prosztatarák szűrése
• Heretáji duzzanat, fájdalom kivizsgálása (hererák, herecsavarodás, gyulladásos kórképek)
• Heveny és krónikus húgyúti fertőzések kivizsgálása
• Húgyúti kövesség kivizsgálása

 

Milyen tünetekkel kell nőként urológushoz fordulnunk?

A nőknél leggyakrabban alsó húgyúti fertőzéssel találkozunk. Ilyen esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: fájdalmas (égő, csípő) vizelés, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom, esetenként véres vizelet ürítése. A panaszok sokszor spontán megszűnhetnek, azonban kezeletlen, elhúzódó esetekben krónikussá válhatnak, vagy úgynevezett felszálló fertőzés: vesemedence gyulladás alakulhat ki, mely magas lázzal és deréktáji fájdalommal jár és általában kórházi kezelést igényel. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy időben keressen fel urológust. Így kizárható a húgyúti kövesség gyanúja is. A fájdalommal járó vizelés, vizelettartási és ürítési problémák, vérvizelés, vesetáji duzzanat és fájdalom pedig megszüntethető.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.