fbpx
Suri Medical black

Végbélsipoly (Fistula) kezelése

A sipolyok olyan kóros összeköttetések vagy csatornák, amelyek természetes testüregeket vagy üreges szerveket kötnek össze a test felszínével. A végbélsipoly gyakran előfordul valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következményeként, de kialakulhat idegentest okozta sérülésből vagy Crohn-betegségből is.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a feszítő fájdalom és időszakosan (kisebb-nagyobb szünetekkel) jelentkező gennyes vagy véres váladékozás. Ha a sipoly tályoggá alakul, az károsíthatja a végbélzáróizom működését.

A be nem olvadt tályog esetén párakötéssel és ülőfürdő alkalmazásával bizonyos esetekben visszahúzódásra késztethető. A végbél körüli elváltozások kimetszése és végbél körüli tályogfeltárás után a sebet nyitva kezeljük, és a feltárást követően rendszeres kötéscseréket végezünk.

Az antibiotikum védelmet a gyulladás mértékének megfelelően biztosítjuk. A tályogfeltárás időtartama általában fél órán belülre tehető. A tartós végbélsipolyok kezelésének egyetlen módja a járat feltárása, falának kivágása és a seb nyitott kezelése.

Proktológiai rendelés keretében végzett beavatkozások:


Hogyan készüljön fel a proktológiai vizsgálatra?

A proktológiai vizsgálatok sikeressége, a páciens részéről is előkészületet igényel, így kérjük, hogy a vizsgálatot megelőzően alkalmazzon glicerines végbélkúpot az időpontja előtti este és a vizsgálat napján reggel is. Amennyiben nincs otthon glicerines kúp, recepciónkon előre csomagolt kúpot ingyen adunk Önnek, amit a vizsgálat előtti napokban fel tud venni bejelentkezés nélkül.

A kúp felhelyezést követően 15-60 percen belül várható hatása miatt érdemes olyan helyen előkészülni a vizsgálathoz, ahol van lehetőség mosdót használni, illetve tisztálkodni. A kívánt hatás elérését követően a szokásos módon tisztálkodjon meg.

Ne alkalmazzon glicerines kúpot alhasi vagy ismeretlen eredetű fájdalmak, továbbá gyulladásos eredetű bélbetegségek esetén, mint például fekélyes vastagbél-gyulladás, Crohn-betegség vagy alhasi görcs fennállása esetén. Kerülje továbbá a kúp használatát hányinger vagy hányás esetén. A véres széklet nem kontraindikáció, ez legtöbbször az aranyerek miatt van és pont ilyenkor lenne szükség a pontosabb megítélhetőségre.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.