fbpx
Suri Medical black

Védőoltások gyermekeknek

A gyermekkori védőoltásokat két csoportba oszthatjuk: kötelező és választható oltások.

Kötelező oltások

Az élet első kötelező oltása a BCG-oltás, amelyet az újszülött megkap születésekor, még a kórházból való hazamenetel előtt. Ez a vakcina biztosít védelmet a tuberkulózis baktériumaival szemben.

A kötelező védőoltások sorozata a második hónaptól kezdődik. Ebben az időszakban a gyermek torokgyík (D), szamárköhögés (P), tetanusz (T), járványos gyermekbénulás (IPV) és a Haemophilus influenzae b kórokozó (Hib) elleni védőoltásokat kap. Az Hib baktérium okozhat agyhártyagyulladást és súlyos légúti betegségeket.

A táblázatban látható módon ezeket a védőoltásokat később ismétlik az emlékeztető oltások során.


A pneumococcus baktériumok súlyos betegségeket, például agyhártyagyulladást, szepszist és gennyes középfülgyulladást okozhatnak csecsemőkben és kisdedekben. Ezért a gyerekeket egy éves korig több alkalommal is beoltják ellenük.

15 hónapos korban a mumpsz (M), kanyaró (M) és rózsahimlő (R) elleni oltás következik. Az oltóanyagok összeállítása lehetővé teszi, hogy ezeket az oltásokat egyetlen alkalommal adják be a kisgyermekeknek.

2020-ban vezették be a 13 és 16 hónapos gyermekek számára a varicella/bárányhimlő elleni oltást, amelyet két alkalommal kapnak meg.

0-6 hetes korig: BCG (tuberkulózis/ gümőkor elleni) oltás, ami egy éves korig véd a fertőzéstől


2. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás és a (13 féle) pneumococcus/tüdőgyulladás


3. hónap (1 oltás):  DaPT+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés +  inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás


4. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés  + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás kombinált oltás és a (13 féle) pneumococcus/tüdőgyulladás


12. hónap (1 oltás): (13 féle) pneumococcus


13. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő


15. hónap (1 oltás): MMR- morbilli-mumpsz-rubeola/ kanyaró –mumpsz-rózsahimlő 16. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő


18. hónap (1 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás +Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás
6. év (1 oltás): DPTa+IPV (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás

Ajánlott, választható oltások beadása

A választható védőoltások széles skálájából kiemelkedik minden egyes oltóanyag egyedi fontossága. Az oltások szükségességéről a gyermekével foglalkozó házi gyermekorvossal vagy gondozó orvossal érdemes beszélgetni.

Gennyes agyhártyagyulladás

A gennyes agyhártyagyulladást főként a meningococcus baktériumok okozzák, különböző típusokban (C, B, A, W, Y). A C és B csoportú variánsok a legelterjedtebbek. Az oltási sorozatot már 6 hetes kortól el lehet kezdeni, és 1 éves kor alatt 2+1 oltásból áll. A meningococcus C elleni védőoltás térítésmentes, de elérhető kombinált oltóanyag (A, C, W, Y) térítés ellenében is, hasonló oltási sorrenddel.

Rotavírus

A rotavírus elleni oltóanyagot is igénybe lehet venni. Ez a kórokozó súlyos hasmenést, hányást, és kiszáradást okozhat, amely kórházi kezelést tehet szükségessé. A vakcina adható 6 hetes kortól 6 hónapos korig, attól függően, hogy a választott oltóanyagtól 2 vagy 3 alkalommal.

Varicella/Bárányhimlő ellen

A Varicella/Bárányhimlő elleni oltás 2020 óta része az oltási naptárnak, tehár térítésmentesen elérhető. Azonban 2 éves kor felett térítés ellenében választható oltás. Két alkalommal kell beadni, 6 hetes időközzel.

Agyvelőgyulladás ellen

A kullancs által terjesztett fertőző agyvelőgyulladás elleni oltás opcióként elérhető túrázóknak, erdőjáróknak vagy fertőzött területen élőknek.

INFO

A Kötelező és ajánlott oltások együttes beadása nem növeli sem a helyi reakciót esélyét, sem az immunrendszerre nehezedő terhelést.

Életkor specifikus oltások

A kötelező oltásokkal összehangolt fakultatív védőoltásokkal kapcsolatos ajánlott oltási rendszert dolgoztunk ki gyermekek számára. Részletes szóban és írásban történő tájékoztatást biztosítunk a szülők számára a vakcinák várható előnyeiről és potenciális szövődményeiről, valamint gondoskodunk az oltások beadásáról is.

VÁRAKOZÁS NÉLKÜL!

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.