fbpx
Suri Medical black

Tályogfeltárás és kezelése

Mi is az a tályog?

A tályogok a bőr alatti zsír- és kötőszöveti területeken kialakuló bakteriális fertőzések következtében jönnek létre. Általában a fertőzés a bőr saját bakteriális környezetéből ered. A cukorbetegség, az általános egészségi állapot hanyatlása és az immunrendszer működési zavara növeli a fertőzés kockázatát. A fertőzés gyakran a hajhagymák, a verejték vagy a faggyúmirigyek, valamint a bőr sérüléseinek következménye. Ezek a tályogok általában a bőr alatt helyezkednek el és felületes jellegűek.

Mi is az a tályog?

Ha már észleljük a tályogban a gennytasak kialakulását, és a folyamat előrehaladtával fistulajáratot is képez a bőr felé, akkor feltárást kell végezni a folyamat lokalizálása és kezelése érdekében. A sebészeti feltárás lehetővé teszi a fertőtlenítő oldatokkal történő átöblítést, amely segít megakadályozni a szepszis kialakulását és a gyulladásos folyamat további terjedését. Néha szájon át szedett antibiotikumokra is szükség lehet, azonban az antibiotikumok önmagukban nem fogják eltüntetni a már kialakult gennytasakot.

Tályog ambuláns műtéti feltárása

A tályogot helyi érzéstelenítésben tárjuk fel. A bőrön metszést ejtünk, a gennygyülemet kiürítjük. A tályogüreget fertőtlenítő oldattal kiöblítjük, és szükség esetén géztampont helyezünk az üregbe.

Tályog műtéti beavatkozás utáni teendői

  1. A sebet naponta kötözni szükséges, amennyiben nincs környezetében, aki ezt el tudná végezni ingyenesen átkötjük Önnek rendelőnkben!
  2. A beavatkozást követően 3 nappal a sebet tiszta vízzel szükséges zuhanyoztatni, majd betadinos fedőkötéssel javasolt ellátni
  3. Az eljárás után csak 2-3 hét elteltével szabad a vízben hosszabb ideig tartózkodni (fürdés, úszás), miután a seb teljesen meggyógyult
  4. A beavatkozás után szolárium és szauna kerülendő a seb teljes gyógyulásáig
  5. Amennyiben kontroll szükséges, ez alkalmával a további teendőket átbeszéli kezelőorvosával

Gyakran feltett kérdések
Van még kérdésed?

Egyes bőrelváltozások rosszindulatúak lehetnek, ezért a súlyosabb betegségek elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk. Amennyiben a gyanús, rák kialakulására hajlamos elváltozást nem távolítják el idejében, megléte a későbbiekben súlyosabb stádiumhoz, áttéthez vezethet.

Adott elváltozás eltávolításának egyéb okai is lehetnek. Diagnosztikai okok, esztétikai megjelenés, illetve amennyiben tünetet produkál (pl. nyomásérzékeny vagy megütődhet) vagy begyulladt, esetleg fertőzött.

Az egyes bőrelváltozások eltávolítása különböző műtéti technikákat igényel. A kiválasztott, alkalmazott technika olyan tényezőktől függ, mint az elváltozás súlyossága és helye. E műtétek célja az elváltozás teljes eltávolítása és területének megtisztítása. Egy műtét körülbelül 15-45 percig tart.

A sikeres bőrelváltozás eltávolítás eljárása hatékonyan és teljesen eltávolítani minden rendellenes bőrkinövést. A legtöbb esetben az eltávolított elváltozást laboratóriumba küldjük és alaposabb szövettani vizsgálatnak vetjük alá.

Az eljárás során a sebész kimetszi az elváltozást, majd összevarrja a sebet oly módon, hogy a heg a lehető legkisebb legyen.

Néhány páciens bőre abnormálisan gyógyul. Ezeknek a betegeknek a szokásosnál nagyobb hegeik lehetnek (keloid vagy hipertrófiás hegesedés). Amennyiben ez a hegelváltozás olyan helyen van, ahol később esztétikailag zavaró lehet klinikánkon Candela Nordlys Frax 1550 Lézergépünk segítségével teljesen eltűntethetőek műtétek, balesetek okozta hegek.

A bőrelváltozás diagnosztizálásához a szakorvos teljes fizikális vizsgálatot végez.  A sebész megállapítja az elváltozás típusát, valamint figyelembe veszi a személyes kórtörténetet és a korábbi kezeléseket.

A sebészi konzultáción szakorvosunk minden kérdésére válaszol, illetve a beavatkozás részleteit is átbeszélik. Kérjük, a konzultációra hozza el korábbi betegségei összes dokumentációját. Amennyiben valamelyik betegsége dokumentációja hiányos, kérjük jelezze szakorvosunknak.

Nagyon fontos, hogy továbbra is vigyázzon kezelt testrészére, és hogy tartsa mindig tisztán. Kis mértékű rózsaszínes elszíneződés és nyomásérzékenység a seb élei körül normális, de ha idővel vörösebbé vagy fájdalmassá válik, forduljon klinikánkhoz. llyenkor felvesszük a beavatkozást végző orvossal a kapcsolatot és egyeztetünk Önnek a továbbiakról.

A heg kezdetben piros és némileg kiemelkedő lesz, de általában néhány hónap alatt veszít színéből és méretéből. A műtét után 7-14 nappal kontroll vizsgálat javasolt.
Amennyiben ez a heg olyan helyen van, ahol később esztétikailag zavaró lehet klinikánkon Candela Nordlys Frax 1550 Lézergépünk segítségével teljesen eltűntethetőek műtétek, balesetek okozta hegek.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.