fbpx
Suri Medical black

Szkleroterápia

A szkleroterápia hatékony megoldást kínál a kapilláris tágulatok és visszerek kezelésére. Ezt a módszert alkalmazzuk kisebb, kizárólag kozmetikai zavart okozó seprűvénáknál, valamint nagyobb visszértágulatok esetén is. A kezelés során egy finom tű segítségével egy olyan anyagot fecskendezünk az érbe, amely károsítja az érfalat, létrehozva egy minimális gyulladást az ér belső hártyáján. Ezután, a kompresszió hatására (rugalmas pólya, kompressziós harisnya), az érfal összetapad, kizárva az ért a vérkeringésből. Az elzáródott ér idővel felszívódik, és a vér új, egészséges ereken keresztül áramlik tovább.

Hogyan zajlik a Szkleroterápia? 


A szkleroterápia egy ambuláns eljárás, mely nem jár különösebb fájdalommal, nem igényel altatást vagy érzéstelenítést, és nem hagy maga után heget. Egyetlen kezelés is elegendő lehet, de néha szükség lehet 2-3 ismétlésre a betegség kiterjedésétől  függően. A kezelés eredménye azonnal látható a beavatkozást követően, míg a teljes hatás akkor érhető el, amikor az ér felszívódik. A kezelés biztonságosan ismételhető, amennyiben újabb vénák jelennek meg, vagy ha a perifériákon még maradtak tágult vénák.

Milyen értágulatok esetén javasolt a Szkleroterápia?

A szkleroterápia hatékony kezelés lehet:

Ezen típusú értágulatok kezelése során a szkleroterápia optimális eredményeket érhet el.

Mit kell tudnom a Szkleroterápia utáni lábadozási időszakról?

Az eljárás utáni 1-2 nap során előfordulhat némi kellemetlenség, mivel a befecskendezett anyag hatására a véna falán apró sérülések és duzzanatok keletkezhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek átmenetiek és gyorsan enyhülnek. Mivel a szkleroterápia minimális invazív beavatkozás, és ambulánsan végezhető, nem igényel hosszú lábadozási időt.

Azonban érdemes betartani néhány irányelvet:

  1. A kezelést követően, különösen nagyobb vénák esetén, ajánlott az eljárás után azonnal 10-15 percet sétálni a mély vénás keringés javítása érdekében.
  2. Az eljárás utáni két napban célszerű kímélni a kezelt területet, és viselni rugalmas pólyát vagy II. kompressziós fokozatú rugalmas harisnyát.
  3. A kezelt területet nem szabad masszírozni.
  4. Az első héten kerüljük a megerőltető sportokat és fizikai tevékenységeket.
  5. Az első három hétben kerüljük a napozást és a szolárium használatát.

A Szkleroterápa esetleges mellékhatásai, komplikációi és szövődményei:

Mivel a szkleroteráia okozta érgyulladás terjedhet a környező szövetekre, a beavatkozást követően minimális duzzanat és fájdalom jelentkezhet. Előfordul, hogy a vér kompresszió meglazításakor visszajut a hajszálerekbe és ott bealvad, ami egy erőteljesebb érrajzolatot eredményezhet, de ez idővel nyomtalanul felszívódik!

Nagyobb vénák esetén, ahol a véráramlás gyorsabb, a beadott anyag felhígulhat és ismételt kezelés szükségessé válhat. Fontos megjegyezni, hogy a szkleroterápia tüneti kezelés és nem szünteti meg a betegség okát, így a kiújulás lehetséges.

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a szkleroteráopiának is lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Vérzés vagy fertőzés rendkívül ritkán fordul elő. A kompressziós kötés segíthet megelőzni a vér visszaszivárgásából eredő trombusokat és gyulladást. Rugalmas pólya korai eltávolítása vagy elmozdulása esetén bőrelhalás kialakulhat, mely körülbelül a szúrás területét érinti, de gyógyulása időigényes.

A pigmentáció (bőrelszíneződés) kb. 10% esetében fordulhat elő, de általában nem végleges, felszívódása pedig 12-18 hónapig is eltarthat. Tartós pigmentáció ritkán, kevesebb mint 1-5% esetén jelentkezik. Ezt az elszíneződést olyan egyénekben tapasztalhatjuk, akik hajlamosak a spontán érgyulladásra.

Allergiás reakció esetén enyhe helyi tünetek léphetnek fel, például bőrpír, átmeneti zsibbadtság, duzzanat és égő érzés a beadás helyén. Azonnali abbahagyás és allergiaellenes kezelés javasolt. Érzékeny egyének esetén átmeneti reakciók léphetnek fel, például ájulás, szédülés, hányinger, látászavar vagy fémes ízérzés.

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.