fbpx
Suri Medical black

Sebészeti kimetszések bőrfelszínen (Anyajegy, Szemölcs)

Anyajegy

Az anyajegy egy olyan bőrelváltozás, amely születéskor vagy később alakul ki és éles határral rendelkezik, színe és felszíne eltér a környező bőrtől. Általában néhány milliméter nagyságú, de ennél sokkal nagyobb is lehet. Színe sötét, sárgásbarna, olykor fekete, felszíne lehet sima vagy egyenetlen, alakja pedig lehet kör alakú vagy szabálytalan.

A később kialakuló anyajegyek új megjelenését elősegítheti az UV sugárzás, a serdülőkor, valamint a terhesség. Egy anyajegy kimetszése akkor válhat szükségessé, ha esztétikailag zavaró, elhelyezkedése és felszíne miatt könnyen beleakadhat valamibe, vagy ha rákos elváltozás (melanóma) gyanúja merül fel.

Szemölcs

A szemölcsök vírusfertőzés okozta bőrelváltozások, amelyek több különböző formában léteznek és a test bármely részén kialakulhatnak. Leggyakrabban az ujjakon és a kézháton, talpon, törzsön valamint a nemi szervek környékén jelennek meg.

Közel 70 különböző vírustípus okozhat szemölcsöket, amelyek közül a legtöbb a HPV (humán papillóma vírus) valamelyik típusának következménye.

A szemölcsök több típusa is megkülönböztethető: a leggyakoribb a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), amely karfiolszerű kinézetéről könnyen felismerhető. A talpi szemölcs (verruca plantaris), amely elhelyezkedése miatt komoly fájdalmat okozhat; az uszodaszemölcs (mollusca contagiosa), amely fényes, behorpadt félgömb alakú kinövésekkel jelentkezik; és a szexuális úton terjedő, a nemi szerveken megjelenő szemölcsök (verruca genitalis).

A szemölcsöt okozó vírus legkönnyebben sérült bőrfelületen keresztül, vagy uszodában, felázott bőrön keresztül terjed. A fertőzés kockázata különösen nagy legyengült immunrendszer esetén.

Fibroma

A fibróma egy puha, nyeles, barnás színű elváltozás, amely a test bármely részén előfordulhat. Ez egy kötőszöveti sejtekből álló jóindulatú növekedés. Kialakulásának pontos oka nem egyértelmű, de hormonális és genetikai tényezők egyaránt közrejátszhatnak megjelenésében. Általában nem okoz panaszokat, viszont esztétikailag zavaró lehet.

A fibrómák típusai között megkülönböztetjük a kemény fibrómát (amely kevés sejtet tartalmaz), a lágy fibrómát vagy más néven „vadhúst”.

A keloidok (sérülés vagy hegek burjánzása következtében alakul ki), az angiofibrómát (a kötőszöveti sejtek között kitágult vérerek találhatók), valamint a cisztás fibrómát (amelyben a kötőszöveti sejtek között nyirokerek találhatók).

Gyakran feltett kérdések
Van még kérdésed?

Egyes bőrelváltozások rosszindulatúak lehetnek, ezért a súlyosabb betegségek elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk. Amennyiben a gyanús, rák kialakulására hajlamos elváltozást nem távolítják el idejében, megléte a későbbiekben súlyosabb stádiumhoz, áttéthez vezethet.

Adott elváltozás eltávolításának egyéb okai is lehetnek. Diagnosztikai okok, esztétikai megjelenés, illetve amennyiben tünetet produkál (pl. nyomásérzékeny vagy megütődhet) vagy begyulladt, esetleg fertőzött.

Az egyes bőrelváltozások eltávolítása különböző műtéti technikákat igényel. A kiválasztott, alkalmazott technika olyan tényezőktől függ, mint az elváltozás súlyossága és helye. E műtétek célja az elváltozás teljes eltávolítása és területének megtisztítása. Egy műtét körülbelül 15-45 percig tart.

A sikeres bőrelváltozás eltávolítás eljárása hatékonyan és teljesen eltávolítani minden rendellenes bőrkinövést. A legtöbb esetben az eltávolított elváltozást laboratóriumba küldjük és alaposabb szövettani vizsgálatnak vetjük alá.

Az eljárás során a sebész kimetszi az elváltozást, majd összevarrja a sebet oly módon, hogy a heg a lehető legkisebb legyen.

Néhány páciens bőre abnormálisan gyógyul. Ezeknek a betegeknek a szokásosnál nagyobb hegeik lehetnek (keloid vagy hipertrófiás hegesedés). Amennyiben ez a hegelváltozás olyan helyen van, ahol később esztétikailag zavaró lehet klinikánkon Candela Nordlys Frax 1550 Lézergépünk segítségével teljesen eltűntethetőek műtétek, balesetek okozta hegek.

A bőrelváltozás diagnosztizálásához a szakorvos teljes fizikális vizsgálatot végez.  A sebész megállapítja az elváltozás típusát, valamint figyelembe veszi a személyes kórtörténetet és a korábbi kezeléseket.

A sebészi konzultáción szakorvosunk minden kérdésére válaszol, illetve a beavatkozás részleteit is átbeszélik. Kérjük, a konzultációra hozza el korábbi betegségei összes dokumentációját. Amennyiben valamelyik betegsége dokumentációja hiányos, kérjük jelezze szakorvosunknak.

Nagyon fontos, hogy továbbra is vigyázzon kezelt testrészére, és hogy tartsa mindig tisztán. Kis mértékű rózsaszínes elszíneződés és nyomásérzékenység a seb élei körül normális, de ha idővel vörösebbé vagy fájdalmassá válik, forduljon klinikánkhoz. llyenkor felvesszük a beavatkozást végző orvossal a kapcsolatot és egyeztetünk Önnek a továbbiakról.

A heg kezdetben piros és némileg kiemelkedő lesz, de általában néhány hónap alatt veszít színéből és méretéből. A műtét után 7-14 nappal kontroll vizsgálat javasolt.
Amennyiben ez a heg olyan helyen van, ahol később esztétikailag zavaró lehet klinikánkon Candela Nordlys Frax 1550 Lézergépünk segítségével teljesen eltűntethetőek műtétek, balesetek okozta hegek.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.