fbpx
Suri Medical black

Sebészeti kimetszések bőr alatt (Zsírcsomó, Faggyúmirigy csomó)

Lipoma (zsírcsomó)

A lipóma (zsírcsomó) egy jóindulatú bőrdaganat. Ez a kötőszöveti elváltozás jól elkülönül a környező szövetektől, és lassan növekszik. Leggyakrabban a bőr alatti zsírszövetekben alakul ki, főként a törzsön, lábakon vagy a karokon. Minél több kötőszövetet tartalmaz egy lipóma, annál keményebb lesz.

A lipómák lehetnek egyedülállóak vagy kisebb számban fordulhatnak elő. Ha testszerte nagyobb számban jelentkeznek, lipomatózisnak nevezzük ezt az állapotot. Legtöbbször esztétikai problémát okoznak. Ha egy lipóma túl nagyra nő, zsibbadást és fájdalmat is okozhat az adott területen, mivel ilyenkor nyomhatja az alatta lévő idegeket.

Atheroma (kásadaganat)

A kásadaganat vagy más néven atheroma, egy jóindulatú daganat, amely a bőr alatt helyezkedik el. Ez egy kötőszövetes tokból áll, amely faggyúmirigy által termelt kásás állagú faggyúval van tele, innen ered a neve is.

Az atheroma akkor alakul ki, amikor a faggyútermelő mirigy kivezető nyílása elzáródik, így a termelődő faggyú nem tud kiürülni és felhalmozódik, ami a mirigy megduzzadását okozza.

Leggyakrabban közvetlenül a bőr alatt fordul elő, főleg az arcon és a fejbőrön. Mérete az 1-2 centiméterestől egészen a több centiméteres nagyságig terjedhet.

Basalioma

A basalioma egy lassan növekvő, rosszindulatú bőrdaganat, amely a hámréteg alsó sejtrétegének őssejtjeiből fejlődik ki. Ritkán okoz áttétet. Három típusát különböztetjük meg:

Ez a daganat leggyakrabban a napfénynek (UV-B sugarak hatásának) tartósan kitett bőrfelületeken, mint az arc, fül, mellkas és hát, alakul ki. Bizonyos esetekben azonban napfénytől védett területeken is megjelenhet. Gyakran viaszos fényű daganatként jelentkezik, de más formákat is ölthet.

Pigmentációs rendellenesség

A bőrszínt a bőr specializált sejtjei, a melanociták által termelt pigment, a melanin határozza meg. Az egyén bőrszíne a melanin mennyiségétől és típusától függ.

A pigment-rendellenességek általános kifejezés alatt értjük mind a hiperpigmentációs (fokozott festékezettség), mind a hipopigmentációs (csökkent festékezettség) zavarokat. A leggyakoribb ilyen rendellenességek közé tartozik a melasma, amely hiperpigmentációval jár, és a vitiligo, amely hipopigmentációt okoz.

Gyakran feltett kérdések
Van még kérdésed?

Egyes bőrelváltozások rosszindulatúak lehetnek, ezért a súlyosabb betegségek elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk. Amennyiben a gyanús, rák kialakulására hajlamos elváltozást nem távolítják el idejében, megléte a későbbiekben súlyosabb stádiumhoz, áttéthez vezethet.

Adott elváltozás eltávolításának egyéb okai is lehetnek. Diagnosztikai okok, esztétikai megjelenés, illetve amennyiben tünetet produkál (pl. nyomásérzékeny vagy megütődhet) vagy begyulladt, esetleg fertőzött.

Az egyes bőrelváltozások eltávolítása különböző műtéti technikákat igényel. A kiválasztott, alkalmazott technika olyan tényezőktől függ, mint az elváltozás súlyossága és helye. E műtétek célja az elváltozás teljes eltávolítása és területének megtisztítása. Egy műtét körülbelül 15-45 percig tart.

A sikeres bőrelváltozás eltávolítás eljárása hatékonyan és teljesen eltávolítani minden rendellenes bőrkinövést. A legtöbb esetben az eltávolított elváltozást laboratóriumba küldjük és alaposabb szövettani vizsgálatnak vetjük alá.

Az eljárás során a sebész kimetszi az elváltozást, majd összevarrja a sebet oly módon, hogy a heg a lehető legkisebb legyen.

Néhány páciens bőre abnormálisan gyógyul. Ezeknek a betegeknek a szokásosnál nagyobb hegeik lehetnek (keloid vagy hipertrófiás hegesedés). Amennyiben ez a hegelváltozás olyan helyen van, ahol később esztétikailag zavaró lehet klinikánkon Candela Nordlys Frax 1550 Lézergépünk segítségével teljesen eltűntethetőek műtétek, balesetek okozta hegek.

A bőrelváltozás diagnosztizálásához a szakorvos teljes fizikális vizsgálatot végez.  A sebész megállapítja az elváltozás típusát, valamint figyelembe veszi a személyes kórtörténetet és a korábbi kezeléseket.

A sebészi konzultáción szakorvosunk minden kérdésére válaszol, illetve a beavatkozás részleteit is átbeszélik. Kérjük, a konzultációra hozza el korábbi betegségei összes dokumentációját. Amennyiben valamelyik betegsége dokumentációja hiányos, kérjük jelezze szakorvosunknak.

Nagyon fontos, hogy továbbra is vigyázzon kezelt testrészére, és hogy tartsa mindig tisztán. Kis mértékű rózsaszínes elszíneződés és nyomásérzékenység a seb élei körül normális, de ha idővel vörösebbé vagy fájdalmassá válik, forduljon klinikánkhoz. llyenkor felvesszük a beavatkozást végző orvossal a kapcsolatot és egyeztetünk Önnek a továbbiakról.

A heg kezdetben piros és némileg kiemelkedő lesz, de általában néhány hónap alatt veszít színéből és méretéből. A műtét után 7-14 nappal kontroll vizsgálat javasolt.
Amennyiben ez a heg olyan helyen van, ahol később esztétikailag zavaró lehet klinikánkon Candela Nordlys Frax 1550 Lézergépünk segítségével teljesen eltűntethetőek műtétek, balesetek okozta hegek.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.