fbpx
Suri Medical black

Proktológiai vizsgálat

Proktológiai vizsgálat menete

A proktológiai szakrendelés első lépése a beteg alapos kikérdezése a tünetekről, azok pontos jellegéről, időtartamáról és gyakoriságáról. Ezután az étkezési és életmódbeli szokásokról, valamint a családban előforduló betegségek átbeszélése következik.

Ezt követően sor kerül a külső, fizikális vizsgálatra, illetve ha szükséges, műszeres vizsgálatokra is: anoszkópiára, vagy végbéltükrözésre, azaz rektoszkópiára.

Az anoszkópia egy eszközös vizsgálat, mely felhelyezését követően az orvos megvizsgálja a végbélnyílást és a végbél alsó részét, amely során a proktológus értékeli a nyálkahártya állapotát és esetleges betegségeket, például belső aranyereket, berepedéseket vagy végbél nyálkahártyájának gyulladásának meglétét vagy mértékét.

A vizsgálat előnye, hogy a vékony csövön keresztül speciális eszközökkel egyidejűleg ellátható a panaszt okozó belső aranyér, de egy apró fogóval szövetminta vételére is van lehetőség. A vizsgálat általában nem jár fájdalommal, ha azonban aranyeres gyulladás, vagy végbélrepedés vizsgálatára történik, előfordulhat égő, szúró fájdalom az eszköz bevezetése során.

A belső aranyerek kezelésére gyakran anoszkópos aranyér gyűrűzést alkalmaznak, amely során speciális eszközökkel gumigyűrűt helyeznek a belső aranyerekre. Ez a beavatkozás járóbeteg ellátásként történik, és több alkalommal is szükség lehet rá a gyógyuláshoz. A kezeléseket követően rendszeres, laza székletbiztosítás, és túlzott fizikai igénybevétel kerülése javasolt.

A vizsgálat gyakran kiegészül rektoszkópiával a pontos diagnózis felállítása érdekében, ahol a vastagbél utolsó 10-20 cm-es szakaszát nézi át a proktológus szakorvos. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a vastagbél alsó részének megtekintését, és segíthet a jó és rosszindulatú elváltozások, valamint gyulladások felismerésében. A végbéltükrözés során mintavételre (biopszia) is van lehetőség. A vizsgálat rövid ideig (1-2 percig) tart, és bár kényelmetlen lehet, általában nem jár fájdalommal.


Hogyan készüljön fel a proktológiai vizsgálatra?

A proktológiai vizsgálatok sikeressége, a páciens részéről is előkészületet igényel, így kérjük, hogy a vizsgálatot megelőzően alkalmazzon glicerines végbélkúpot az időpontja előtti este és a vizsgálat napján reggel is. Amennyiben nincs otthon glicerines kúp, recepciónkon előre csomagolt kúpot ingyen adunk Önnek, amit a vizsgálat előtti napokban fel tud venni bejelentkezés nélkül.

A kúp felhelyezést követően 15-60 percen belül várható hatása miatt érdemes olyan helyen előkészülni a vizsgálathoz, ahol van lehetőség mosdót használni, illetve tisztálkodni. A kívánt hatás elérését követően a szokásos módon tisztálkodjon meg.

Ne alkalmazzon glicerines kúpot alhasi vagy ismeretlen eredetű fájdalmak, továbbá gyulladásos eredetű bélbetegségek esetén, mint például fekélyes vastagbél-gyulladás, Crohn-betegség vagy alhasi görcs fennállása esetén. Kerülje továbbá a kúp használatát hányinger vagy hányás esetén. A véres széklet nem kontraindikáció, ez legtöbbször az aranyerek miatt van és pont ilyenkor lenne szükség a pontosabb megítélhetőségre.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.