fbpx

Dietetika

Kérdése van?

A dietetika a szabályos étkezés tudományal. A Semmelweis Egyetemen is óraadó dietetikusunk, Koszta Ágnes, korszerű felmérések alapján, kiegyensúlyozott táplálkozási tanácsok mellett a különböző megbetegedések gyógyítását célzó, egyénre szabott diétás étrenddel látja el a hozzá forduló pácienseket.

Továbbá, speciális diéták összeállításában is segítséget nyújtunk, úgy mint:

  • Laktózérzékenység
  • Lisztérzékenység
  • Cukorbetegség
  • Epebetegségek
  • Gyulladásos bélbetegségek étrendjeiben.

Az alábbi élethelyzetekben, illetve betegségek esetén érdemes dietetikus szakembert felkeresni:

  • Kismama étrend kialakítása
  • Csecsemő, illetve gyermek étrend kialakítása
  • Fogyókúra
  • Súlynövelés vagy súlycsökkenés elvárása miatt
  • Táplálék allergia és túlérzékenység esetén (pl. ételallergia, ételintolerancia, lisztérzékenység)
  • Gluténfüggő betegségek
  • Tejfogyasztás okozta panaszok (tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység stb.)
  • A gyomor betegségei (pl. gyomorfekély)
  • Bélbetegségek (pl. Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás)
  • Reflux betegség
  • Hasnyálmirigy betegségek
  • Máj betegségei
  • Cukorbetegség
  • Szív- és érrendszeri megbetegedések (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, infarktus)
  • Epebetegségek – epekő, epegyulladás
  • Vesebetegségek – vesegyulladás
  • Daganatos betegségek

A dietetikai tanácsadás során testösszetétel mérésre is sor kerül Inbody 270-es készülékkel. Az eszköz az alapadatok megadása után megméri a páciens izomtömegét, testzsír-mennyiségét, ezek eloszlását, a zsigeri zsír mértékét, az ásványianyag mennyiségét és a test víztömegét. Ezek alapján könnyebb pontos célt kitűzni akár az elérendő testsúlyt, akár a kívánt testösszetételt tekintve.

Lehetőség van az utánkövetésre, a rendszeresen végzett testösszetétel méréssel nyomon lehet követni az izom-zsír arányának változását.

Amennyiben szükséges, az időpontfoglaláskor megkérjük a pácienst, a konzultációra hozzon magával egy legalább 3 napos táplálkozási naplót. Ez egy hétvégi- és két – nem egymást követő – hétköznap összes elfogyasztott ételét és italát tartalmazza írásban. Ezek alapján egyrészt kapunk egy objektív képet a páciens étkezési szokásairól, másrészt könnyebb felhívni a figyelmét a kerülendő/megváltoztatandó vagy éppen az eddig is megfelelően kivitelezett étkezési szokásaira, ételekre.

Koszta Ágnes

DIETETEKUS

Rendelési idő: szerda 15-20 óra között