fbpx
Suri Medical black

Allergológia

Allergológiai szakrendelésre 3 éves kortól tudjuk fogadni pácienseinket!

DR. HANGONYI CSILLA

TÜDŐGYÓGYÁSZ ÉS ALLERGOLÓGUS SZAKORVOS

Általános orvosi diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem. Tüdőgyógyászatból és Allergológiából tettem szakvizsgát. Pályámat az Országos Korányi Tüdőgyógyintézetben kezdtem, ahol 10 évet töltöttem. 1998-óta a járóbeteg ellátásban dolgozom. 2010-től a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójának vezető főorvosa vagyok.

Sajnos a hazai dohányzási szokások, a levegő szennyezettsége és az egészségtelen életmód nem csökkentik a tüdőbetegek számát. Mivel minden káros hatás, ami a környezetünkben előfordul, elsőként a légutainkat éri és oxigén nélkül az emberi szervezet működésképtelen, fontos feladatunk a légzőrendszer egészségének megőrzése!

Főbb szakterületeim az asztma, COPD és a légúti allergiás betegségek.

22 éve élek Dunaharasztiban, három felnőtt gyermek édesanyja és két kisfiú nagymamája vagyok.

Sok szeretettel várom a Suri Fogtündér és Medical Orvosi Központban!

Dr. Hangonyi Csilla

Milyen tünetekkel forduljunk allergológushoz?

Az allergia tünetei rendkívül változatosak.
vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torok-, szájpad-, szemviszketés, könnyezés

Súlyos esetben anafilaxiás reakció alakulhat ki: gégevizenyő, vérnyomásesés, hasi görcsök, eszméletvesztés, shock. Ezek a tünetek azonnali életmentő beavatkozást igényelnek.

Allergiás tünetek jelentkezhetnek évszaktól függően (szezonálisan) vagy egész évben; környezeti allergének hatására, bizonyos ételek fogyasztásakor, méh, darázs vagy egyéb rovar csípésekor.

Milyen típusú allergiákat tesztelünk?

Prick teszttel légúti allergéneket tesztelünk, vérből légúti, étel, darázs, illetve méhméreg allergiát tudunk vizsgálni.

Milyen vizsgálati módszereket alkalmazunk?

Az úgynevezett Prick teszt, vagy bőrpróba az alkar bőrére cseppentett allergénekre adott korai reakciót mutatja, vérvétellel a szervezetben jelen lévő specifikus ellenanyagok szintjét tudjuk kimutatni.

Milyen kezelési módszereket alkalmazunk? Hogyan építhető ez fel immunterápiával?

Az allergiás betegségek tüneti kezelésére már sokféle antihisztamin tabletta áll rendelkezésünkre.

A korszerű készítmények nem álmosítanak, más gyógyszerekkel együtt is adhatók. Helyi hatású antihisztamin tartalmú szemcseppek, antihisztamin és szteroid tartalmú  orrsprayk rendszeres használata is jelentősen csökkentheti a tüneteket, de asztmás panaszok esetén hörgőtágító belégzőszerekre is szükség lehet.

IMMUNTERÁPIA

A jelenleg elérhető egyetlen oki kezelés, ami hosszú éveken keresztül tünetmentességet eredményezhet, a specifikus immunterápia. Ennek során a szervezetet hozzá szoktatjuk az allergénhez, rendszeresen, hosszú időn keresztül adagolt koncentrált tisztított allergén kivonattal. Az oldatot nyelv alá kell cseppenteni naponta a kezelés ideje alatt.

Fontos információk Allergia Prick teszt előtt

A vizsgálat előtt 2 héttel antihisztamin tablettát már nem szabad szedni, szteroid kezelés, vagy lezajlott súlyos allergiás reakció után pedig 4 hetet várni kell.

Nem végzünk bőrtesztet terhesség, lázas állapot, bőrkiütés esetén, vagy ha az alapbetegség tüneteinek súlyossága miatt az egyébként is alkalmazott antihisztamin vagy szteroid kezelés nem függeszthető fel.

Nem végezhető el a teszt, ha kiterjedt alkar tetoválások miatt nincs elég ép bőrfelület.

Ha a Prick teszt bármely ok miatt nem végezhető el, úgy vérből tudjuk kimutatni a szervezetben képződő ellenanyagokat. Ételallergia kimutatása is ezzel a módszerrel javasolt. Vérvétel előtt nem szabad diétázni, a megszokott étrend szerint kell táplálkozni.

Galéria

Suri Medical black

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

CÍM

2330 Dunaharaszti, Baktay Ervin tér 3.a
Recepció a Suri-ház emeletén található

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfőtől péntekig 8:00 -20:00-ig.